International Advanced Training Course

on Stakeholder Engagement for Recovery after Nuclear Disasters

The objective of the course is to acquire knowledge and practical experience of the model developed by Nagasaki University in cooperation with the Kawauchi Village to support the rehabilitation of the living conditions in the affected areas by the Fukushima accident.

Date / Venue 11-15 October 2021 Online (Webex Meeting) and / or VOD (Video on Demand)

Participants

Young professionals involved in research or preparedness work related to the recovery process after a nuclear accident.

Participation Fee FREE

Application Deadline 27 September 2021



Application form

https://forms.gle/nohoWzaV53HvCyQDA

In cooperation with:

Fukushima Medical University, Fukushima University, Higashi Nippon International University

0_0	11-15
	October 2021

Organized by

Nagasaki University Research and Support Center for the Future of Fukushima

1-7-1, Sakamoto, Nagasaki 8528501, JAPAN

+81-95-819-7098



 \searrow

2021 October

FORMAT & AGENDA

This Seminar consists of presentation by Nagasaki University Professors and interviews with local stakeholders having actively participated in the recovery process in Kawauchi village and Tomioka town. Presentations and discussions will be held in **English** or **Japanese** with simultaneous interpretation

* The following schedule is based on JST And KST

TST - an hour from the indicated time
MSK - 6 hours

11

MON

16:00-16:05 (5 min) Announcement (Secretariat, NU)

16:05-17:00 (55 min)

Overview of the recovery process from FDNPP accident Introduction of our university's activities (Prof. Takamura, NU) (Presentation and QA)

17:00-17:20 (20 min) Reconstruction process in Kawauchi Village (Video; 20 min) (Secretariat, NU)

17:20-17:35 (15 min) Reconstruction process in Tomioka Town (Video; 20 min) (Secretariat, NU)

(Break 15min)

17:50-19:20 (90 min)

About the co-expertise process and IDPA method (Prof. Lochard, NU) (Presentation and QA)

12 14:45 - 16:15 (90 min)

 Talking with a staff of private sector
 (Mr. Ide, General incorporated association Kawauchi Labo) (Presentation and QA about his experience after the accident)

(Break15min)

16:30-18:00 (90 min)

FDNPP decommissioning work (Mr. Kino, METI) What is the FDNPP accident ? And situation of decommissioning work (Presentation and QA)

13:30-14:00 (30 min)

WFD

Talking with a village officer (Mr. Nouchi, Kawauchi village office) (Video and QA about the decontamination waste management)

14:00-14:30 (30 min)

Talking with a staff of food monitoring center in Kawauchi (Mr. Igari) (Video and QA about monitoring the concentration of radio cesium in food)

(Break 15min)

2021 October

FORMAT & AGENDA

This Seminar consists of presentation by Nagasaki University Professors and interviews with local stakeholders having actively participated in the recovery process in Kawauchi village and Tomioka town. Presentations and discussions will be held in **English** or **Japanese** with simultaneous interpretation

* The following schedule is based on JST And KST

TST - an hour from the indicated time
MSK - 6 hours

14:45-15:30 (45 min) Talking with a resident (Mr. Jindo) (Video and QA about his experience after the accident)

(Break 15min)

15:45-17:15 (90 min) Talking with the village mayor (Mr. Endo, Kawauchi village office) (Presentation and free discussion)

13:30-15:00 (90 min)

Environmental contamination and evaluation of radiation exposure doses in Tomioka (Dr. Taira, NU) (Flash talking and Video)

(Break 15min)

15:15-15:45 (30min) Radiation risk perception, risk communication activities with residents in Tomioka (Dr. Matsunaga and Ms. Orita, NU) (Presentation and QA)

(Break 15min)

16:00-17:00 (60 min)

Visit to Futaba medical center (Dr. Kouichi Tanigawa) Role of medical center in Futaba region after the nuclear accident. (Presentation and QA)

15

FRI

THU

12:30-14:30 (120 min)

Summary of the Kawauchi field visit for Japanese students only (Dr. Takamura and Ms. Orita)

15:00-18:00 (180 min) Summary of the Kawauchi field visit (Dr. Lochard)



 If you participate in the discussion (15th Oct 15:00-18:00 "Summary of Kawauchi field visit" by Dr.Lochard), <u>you need to</u> watch the video of AGENDA indicated in red on the web by 14th October.

*We will send Meeting ID and Password to participants' e-mail address by Monday 4th October. If you don't receive our e-mail, please contact us.